Menu

Jopenkerk Haarlem

Brewery, Bar, Restaurant

2 Gedempte Voldersgracht Haarlem, Noord-Holland ( Map )

+31 23 533 4114

Receive Venue Notifications

Receive alerts via Untappd on your mobile device when this venue adds new beers and/or events!

Choose notifications

Where

Gedempte Voldersgracht 2Haarlem,

Jopen Vijfhoek Wandeling

Sunday, September 2nd • 2:00 PM CEST - 5:00 PM CEST

Hosted By Jopenkerk Haarlem + Add to Calendar

Op zondag 2 september en organiseren wij weer een Vijfhoek wandeling in samenwerking met stadsgids Jan Hoving. Hij neemt je mee door de gezellige straatjes gelegen tussen de Stadsschouwburg en de Botermarkt. De Vijfhoek heeft een rijke historie en is op dit moment een van de populairste wijken van Haarlem.

Vijfhoek Wandeling
Onder leiding van Jan Hoving ontdek je de Vijfhoek tijdens de wandeling van circa 2 uur. In de vroege 17e eeuw werd de wijk volgebouwd en er ontstond een wirwar van nauwe straatjes, steegjes en gangetjes, iets dat je nu nog wel kunt terugzien in de wijk. De Vijfhoek was in eerste instantie niet bedoeld als woonwijk in Haarlem, maar werd vanaf de 14e eeuw gebruikt als industriegebied. De arbeiders die werkten in het industriegebied vonden hun plek in de Vijfhoek.

Haarlemse Bierhistorie
Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. In de 14e eeuw produceert men in Haarlem bier op commerciële basis. Het Haarlemse stadsbestuur stelt een groot aantal verordeningen en keuren op die het productieproces van bier tot in de details beschrijven. In 1407 wordt in Haarlem volgens het brouwerskeur (gemeentelijk voorgeschreven recept) Koyt gebrouwen. Het is de constante kwaliteit die het Haarlemse gruitbier tot ver over de landsgrenzen bekend maakt. In de jaren 1620-1640 groeit het aantal commerciële Haarlemse brouwerijen van 20 naar 52. Op het hoogtepunt, rond 1648, worden 450.000 fusten bier gebrouwen, ofwel 67.500.000 liter

Vijfhoek Wandeling
Tijdens de Vijfhoek wandeling komen beide historische aspecten samen. Voor aanvang van de wandeling word je ontvangen met een kopje koffie of thee in de Pastorie van de Jopenkerk Haarlem. Ter introductie wordt er een korte film over Jopenbier en de bierhistorie van Haarlem getoond. Vervolgens neemt Jan Hoving je mee voor de wandeling van circa 2 uur. De wandeling wordt afgesloten in de Jopenkerk Haarlem met een glas Jopenbier en presentje.

Where

Gedempte Voldersgracht 2Haarlem,

Our Cookie Policy, Terms of Service, and Privacy Policy have been updated. By continuing to browse our site you agree to these updates. For additonal information or feedback, visit help.untappd.com
I AGREE